Milyen áfa érvényes a jövőre áthúzódó építésekre?

Metal products for monolithic housing construction. Construction site, construction of houses

Ebben az évben megszűnik az új lakások kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsa. A 2018. novembere előtt megkezdett, de csak jövőre átadott lakásokat azonban még 5 százalékos áfával lehet megvenni. 

Hogyan változik a lakások áfája ez év végétől?

A lakásépítésre ma két különböző adókulcsot kell használni:

– a szolgáltatásként igénybe vett építési munkák és az építőanyagok adója 27 százalék,

– az új építésű lakás, ház eladásakor az áfa 5 százalék.

A kedvezményes lakásáfa tehát csak abban az esetben érvényes, ha az ingatlant termékként értékesítik. Az áfa mértéke nem függ a készültségi foktól, azaz a félkész, szerkezetkész és más készültségi fokon lévő ingatlanokat is 5 százalékos áfával lehet értékesíteni 2019. december 31-ig.

A kedvezményes áfakulcsot eleve csak három évre vezette be a kormány, a kedvezmény ez év végén szűnik meg. Az áfa 2020-tól visszaáll a normál 27 százalékra.

Az átmeneti időszak szabályai – mikor maradhat az 5% áfa?

Kérdést az átmeneti időszak jelenthet. Milyen áfakulccsal lehet megvenni a már építés alatt álló, de csak 2020-ban elkészülő lakásokat? Elvileg nem lenne szükség átmeneti szabályokra. Úgy is ki lehetett volna alakítani az előírásokat, hogy amit januárban adnak át, az már mindenképpen magasabb kulccsal adózik. Csakhogy ez komoly veszteséget okozott volna azoknak, akik korábban, a korábbi feltételek alapján szerződnek, előleget fizetnek, ám a végső számla kiegyenlítése átcsúszik a magasabb adózású időszakra. Ezért hoztak átmeneti szabályokat.

Az átmeneti időszak könnyítése úgy szól, hogy a tavaly év végén már megkezdett, ám év végéig át nem adott ingatlanok áfája is maradhat 5 százalék. Ehhez két feltételnek kell megfelelni:

– a lakást 5 éven belül, legkésőbb 2023. december 31-ig értékesítik,

– a beruházásnak meg kellett kezdődnie 2018. november 1. előtt.

A beruházás november előtti megkezdését úgy kell érteni, hogy

– ha a beruházás egyszerű bejelentés alá tartozik, akkor a bejelentésnek meg kellett történnie 2018. november 1. előtt,

– ha építési engedély-köteles, akkor november 1-jén jogerős építési engedéllyel kellett rendelkeznie.

A 2018. november 1. előtt megkezdett lakásépítések utáni áfa tehát még 2023 végéig 5 százalékos maradhat. Ellenben, ha az engedélyt november 1. után szerezték meg vagy ezt követően történt a bejelentés, akkor legkésőbb idén december 31-ig számlázhatja a generál vagy a beruházó kedvezményes áfakulccsal a lakást.

Nagy Csaba

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.