Mekkora áfát kell fizetni az új lakás beépített bútorai után?

Egy vállalkozás kulcsrakészen adja át az általa épített lakásokat. Bent van a konyhabútor, konyhai, fürdőszobai, előszobai lámpák, beépített szekrény a gardróbban. Milyen áfával szerepelnek majd a számlán ezek a tételek?

Egy családi ház esetén a beépített bútorok és felszerelések aránya jelentős tétel is lehet. Belsőépítészeti elemek, méretre készített, beépített szekrények, polcok, tárolók sokasága kaphat helyet egy új épületben. Nem mindegy, hogy e tételeket a lakóépületek 5 százalékos adójával, vagy az általános, 27 százalékos áfával kell-e kifizetni. Ezt a beépített bútor vagy gép jellemzői döntik el.

Az a fő kérdés, hogy a beépített termék az ingatlan részének tekinthető-e, vagy nem. Ami az ingatlan része, arra az ingatlan áfakulcsa vonatkozik. Hogy mit kell az ingatlan részének tekinteni, azt több tényező vizsgálata alapján állapíthatjuk meg. Az ingatlan része

– minden olyan eszköz, gép, más alkotóelem, mely nélkül az ingatlan nincs befejezve: például lépcső, ajtó, ablak,

– azok a gépek, eszközök, melyek állandó jelleggel be vannak építve és rombolás nélkül nem távolíthatók el. Ilyen az épülettel együtt átadott klíma, szellőzőrendszer, kandalló, központi porszívó, szauna, beépített díszvilágítás is, ha teljesül az a feltétel, hogy ezek be vannak építve és csak rombolással lehet őket eltávolítani.

– Bútor szintén abban az esetben, ha beépítéssel, beszereléssel kerül a lakásba, onnan nem távolítható el rombolás nélkül.

Ezeknek a felszereléseknek a nagy része utólag is beépíthető a lakásba, ám akkor már nem az 5 százalékos áfát kell fizetni rájuk. Ha a klímát, a kandallót vagy az új konyhabútort a használatbavétel után építik be, akkor már nem az ingatlan részének tekintjük őket, hanem önálló terméknek. Az 5 százalékos áfa csak akkor lehet érvényes, ha a beépített termékek nem külön vásárlásként jelennek meg, hanem a házzal, lakással együtt, annak részeként vesszük meg. 

Hiába értékesít a házzal együtt az eladó további bútorokat, felszerelési tárgyakat is, ha azokat nem beépítve adják át, akkor nem érvényes rájuk a kedvezményes áfakulcs. Egy ülőgarnitúra semmiképpen nem a ház része, nem beépített termék. Egy mosogatógép esetén is meg kell vizsgálni, hogy az szabadon álló, önálló műszaki cikk, vagy a konyhabútor beépített részeként kerül átadásra. Egy szabadon levehető csillár is más megítélés alá esik, mint az álmennyezetbe épített világítótestek.

Összefoglalva tehát: akkor fizethetjük a beszerelt bútort és más lakásfelszerelést kedvezményes áfával, ha

– annak átadása a lakás átadásával együtt történt meg. és

– a termék a lakás részének tekinthető, melyet rongálás, bontás nélkül nem lehet eltávolítani.

Nagy Csaba

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.