Mikor 5 százalék az áfa?

A kedvezményes áfakulcs a generálkivitelezők és a beruházók által épített és értékesített új lakásokra és házakra vonatkozik. Bemutatjuk, mikor lehet az ötszázalékos áfát alkalmazni. 

Mely ingatlanokra vonatkozik a kedvezményes áfakulcs?

Az 5 százalékos áfát a 150 m2 alatti összes hasznos alapterületű, újépítésű lakások, valamint a 300 m2 alatti új családi házak értékesítése esetén lehet alkalmazni. (Az hasznos alapterületbe a szinteknek az a falakkal határolt belső területe számít bele, ahol a belmagasság eléri az 1,9 métert. Az összes hasznos alapterület meghatározásánál az összes szint hasznos alapterületét figyelembe kell venni.)

Az ingatlan akkor számít újnak, ha:

– még nem történt meg az első rendeltetésszerű használatba vétel, vagy

– a használatbavételt követő két éven belül értékesítik. (A használatba vételi engedély jogerőre emelkedése, vagy hallgatással történő tudomásul vétele és az értékesítés között nem telhet el két év.)

A régi ingatlanok eladása továbbra is adómentes, hacsak az eladó nem választott áfás adózást. (Az építőipari vállalkozások általában áfásak, hiszen ekkor van lehetőségük levonni, vagy visszaigényelni a beszerzéseknél kifizetett áfát.)  Ha az eladó áfás adózást választott, akkor a használt lakás továbbra is 27 százalékkal adózik.

Csak a beruházókra vagy a generálkivitelezőkre is vonatkozik az 5 százalékos áfa?

Elvileg ugyanis az 5 százalékos áfa csak a termékértékesítésre vonatkozik, szolgáltatásnyújtásra nem. Az áfatörvény alapján azonban termékértékesítésnek minősül az olyan építési munka is, amellyel az ingatlannyilvántartásba bejegyezhető ingatlant hoznak létre. Akkor is, ha az anyagokat nem a vállalkozó, hanem a megrendelő adja. Ebbe pedig beletartozik az is, ha egy generálkivitelező vállalkozási szerződés keretében építi meg és adja át az ingatlant.

Új lakásnak minősül-e egy korábban más rendeltetésű ingatlan lakóházzá alakítása? 

Áfa szempontból új lakóingatlannak számít az is, ha egy meglévő, de más rendeltetésű épületet alakítanak és minősítenek át lakóházzá.  Ezt egy 2008-as a pénzügyminisztériumi és adóhatósági állásfoglalás mondta ki. Eszerint amennyiben az ingatlant lakóingatlanná minősítik át, akkor az az ÁFA szempontjából új lakóingatlannak fog számítani. (Új lakóingatlan fogalmának értelmezése, 3734/1/2008.-as állásfoglalás) 

A lakóházzá átalakított épületet úgy kell tekinteni, mintha az csak az átalakítás óta létezne, vagyis itt az átalakítást követő használatba vételi engedély után ketyeg a két év.  Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az új használatbavételi engedélytől – ha korábban is lakóingatlanként volt bejegyezve- akkor nem fog az épület újnak számítani, csak akkor, ha új rendeltetést kapott.

Bővítésre is vonatkozik az 5 százalékos kulcs?

A bővített ingatlan eladására akkor vonatkozik az 5 százalékos áfakulcs, ha bővítés során új ingatlan (új albetét) jött létre. Vagyis ha a bővítés során új lakás jött létre, akkor annak értékesítésekor 5 százalék lesz az áfa. (A régi lakásra azonban nem vonatkozik az 5 százalékos áfa.) 

Az építési szakmunkák is 5 százalékos áfával adóznak?

A kedvezményes áfa csak azon építési- szerelési munkák esetén alkalmazható, amelyek eredményeképpen új lakóingatlan jön létre. Az egyes szakipari munkák, például a szigetelés, burkolás önmagukban nem hoznak létre új ingatlant, ezért ezekre nem alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs.

Vagyis az áfa csak akkor lesz kevesebb, ha generálkivitelező építi meg a házunkat. Ha az egyes szakipari munkákra más-más vállalkozót bízunk meg, akkor továbbra is 27 százalékos áfát kell fizetni az ő számláikra. A kifizetett áfát azonban 5 millió forintig  visszatéríti az állam.

Mikor kérhetjük vissza a fizetett áfát?

Az áfavisszatérítés szabályait a CSOK-os jogszabályok tartalmazzák. Ez a támogatás csak azoknak jár, akik nem generálkivitelezővel építettnek új ingatlant, (tehát nem új lakóingatlant vásárolnak,) és ezért nem érinti őket a kedvezményes áfakulcs.

Akkor is 5 százalék lesz az ÁFA, ha részteljesítések után fizetünk a generálkivitelezőnek?

Igen.

A be nem fejezett épületek esetén alkalmazható az 5 százalékos áfa?

Az ötszázalékos áfa nem csak a kulcsrakész ingatlanok esetén alkalmazható. Az áfatörvény szerint ugyanis nemcsak az ingatlan-nyilvántartásban szereplő, hanem az ott feltüntetésre váró ingatlanok is lakóingatlannak minősülnek. A NAV tájékoztatása szerint a szerkezetkész, félkész házak esetén is alkalmazható az 5 százalékos áfa.

Vonatkozik-e az 5 százalékos áfa a telekre?

Ha a telek az építési vállalkozó tulajdonában van, s azt az ingatlannal együtt értékesíti, akkor a telekre is érvényes az 5 százalékos áfa, nem kell elkülöníteni a telek és a ház értékét. Az építési telkek önmagukban azonban továbbra is áfakötelesek, és a 27 százalékos adókulcs vonatkozik rájuk.

A lakóházzal egybeépített garázsra alkalmazható a kedvezményes áfa?

Nem. Az 5 százalékos áfa kizárólag a lakóingatlanra vonatkozik, ebbe pedig a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiségek nem számítanak bele, még akkor sem, ha azok egybeépültek az épülettel. A garázs, a műhely, az üzlethelység vagy a gazdasági épület továbbra is 27 százalékkal fog adózni, ezért ezek vételárát el kell különíteni.  

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.