Lakásáfa félkész épület esetén

5 százalékos marad-e az áfa abben az esetben, ha elküldjük a kivitelezőt, és a további munkákat új cégre bízzuk?

A félkész vagy kulcsrakész kifejezések nem jogi fogalmak, hanem köznapi kifejezések. A kulcsrakész vagy félkész jogilag nem értelmezhető kifejezés.

A különböző állapotok közül mindössze a szerkezetkész állapot kifejtése szerepel egy jogszabályban, méghozzá az illetéktörvényben. Az illetéktörvény meghatározása szerint egy lakás, vagy lakóház akkor tekinthető szerkezetkésznek, ha a falak állnak, és azokon már ráépített tetőszerkezet is van. Az ilyen szerkezetkész lakóház az illetéktörvény szerint már lakásnak minősül. Ha a készültsége ennél alacsonyabb, akkor illetékfizetési szempontból építési teleknek minősül.

Az áfatörvény ennél sokkal megengedőbben bánik a fékész épületekkel. Az áfatörvény alapján 27 helyett 5 százalékos áfa terheli

– a többlakásos ingatlanban kialakított 150 négyzetméternél nem nagyobb lakást, 

– vagy a 300 négyzetméternél nem nagyobb önálló lakóépület vásárlását.

Az 5 százalékos áfa csak a vásárlásra vonatkozik, építésre nem. Azaz akkor érvényesíthető, ha a lakást a vállalkozó építi fel, majd adásvételi szerződéssel eladja a leendő tulajdonosnak.

Az áfatörvény alapján két esetben számíthat fel a generál kedvezményes, 5 százalékos áfát:

– ha a beépített ingatlan, lakás első használatbavétele még nem történt meg, vagy

– ha a használatbavétel megtörtént, de az eljárás és a mostani értékesítés között még nem telt el két év. (2007. évi CXXVII. tv. 86.§ 1. bek. j. pont)

A félkész, vagy akár csak valamilyen csekély készültségi fokon álló épület olyan ingatlannak számít, melynek a használatbavétele még nem történt meg. Tehát az 5 százalékos áfa érvényesíthető az eladásra abban az esetben is, ha csak az alapozás történt meg, s az építés alatt álló ház még a szerkezetkész állapottól is messze van. Ebben az esetben az a legjobb, ha az első, az építést félbehagyó vállalkozótól egy újabb vállalkozó veszi át a beruházást. Így amikor elkészül a kivitelezéssel, akkor még mindig az 5 százalékos adóval tudja majd eladni a kész épületet a megrendelőnek. 

Nagy Csaba

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.