Figyeljünk oda a tetőablak beépítésére, mert sokszor elszúrják!

Te jó ég, mennyi rosszul beépített tetőablakot láttunk már! Honnan lehet őket megismerni? Páralecsapódás az ablak körül, penészesedő gipszkarton, magas fűtésszámla, korhadó faszerkezetek, beázó tető… Márpedig egy tetőablak nem olcsó mulatság. Megmutatjuk, mit várhatunk el a mesterektől, mitől lesz a drága tetőablakunk évtizedeken keresztül újszerű?

A tetőablak beépítése nem egyszerű dolog, hiszen beépítéskor át kell vágni a tető teljes rétegrendjét, azaz

 • az alátét fóliát,
 • a hőszigetelést
 • és a belső párazáró fóliát.

A tetőablak beépítésénél a hangsúly azon van, hogy ezeket a rétegrendeket csatlakoztassák a tetőablakhoz, hogy ne törjék meg a tető védelmi pajzsát. Tehát a rétegrendet beépítéskor helyre kell állítani.

Minek ennyi fólia a tetőbe?

Azért kell belső oldali párazáró fólia a tetőbe, mert ott nincsen fal, ami a pára vándorlását lelassítaná. Márpedig miből van a tetőszerkezet? Fából. A fa és a nedvesség pedig hosszú távon nem jó barátok. Kell tehát egy belső oldali, párazáró fólia a tetőbe a burkolat alá, hogy ne menjen bele a hőszigetelés közé a pára a lakótérből.

A külső oldali alátétfólia sem elhagyható. Ez azért kell, hogy az eső és hólé ne áztassa el a szerkezetet. A cserép ugyanis nem teljesen vízzáró: a szél meglepően sok nedvességet vissza tud fújni a felületén, ami aztán bekerülne alá. A külső oldali fóliának páraáteresztőnek kell lennie, hogy ki tudjon szellőzni a nedvesség – mert egy icipici pára azért a belső oldali párazárón is átszökhet. A külső oldali fóliákat már rég nem úgy kell elképzelni, mint egy zacskót, sokkal jobban hasonlítanak egy hatalmas, feltekercselt ruhaanyagra.

Ha nincs meg mind a két fólia a beépített tetőterünkbe, ne is gondolkodjunk tetőablak beépítésén – sokkal hamarabb fog ugyanis elkorhadni, és erre nem is jár a garancia.

A burkolókeret

A tetőfedő anyag a zsindely, a cserép stb. igazából nem az ablakhoz csatlakozik, hanem a burkolókerethez. Az ablak és a tetőfedő anyag közötti vízzárást ez a keret biztosítja. Minden tetőfedőanyaghoz külön burkolókeretet kell használni, amit az ablak gyártója biztosít. (Ez alól kivétel talán a fémlemez tetőfedés, ahol a bádogos a tetőfedő anyagból hajlítással alakítja ki a tulajdonképpeni burkolókeretet.)

Fontos, hogy a burkolókeretben legyen páraelvezető csatorna! A csatorna a páralecsapódásból keletkező víz elvezetésére szolgál. Ha ez hiányzik, akkor a tető alá bejutó nedvesség a tetőablak szerkezetéhez fog szivárogni.

Csatlakozás a páraáteresztő alátétfóliához

A tetőfedés alatt van a páraáteresztő alátétfólia. Ez biztosítja, hogy a tetőfedés alá esetlegesen bekerült nedvesség kiszellőzőn, és kivezeti a tetőfedés  alá bekerült, becsapódott nedvességet is.

Ezt a páraáteresztő fóliát a gyártó által biztosított kiegészítőkkel, az ún. páraáteresztő fóliagallérokkal kell csatlakoztatni a tetőablakhoz. Magyarországon ezek rögzítése sokszor tűzéssel történik, de nem ez a legjobb megoldás, mert így a tető nem lesz se szélzáró, se vízzáró. Jobb, ha ragasztják.

Páraáteresztő fóliagallér csatlakoztatása a páraáteresztő tetőfóliához –  Jobb volna ragasztással

(A kép forrása FAKRO Magyarország Kft.)

A vízzáró csatlakozás kialakítható csatlakozó profilokkal is. Ekkor aluminium profilokat, öntapadó sarokelemeket és ragasztószalagokat használnak. Így kell készülnie:

 1. Az alátétfólia alsó és felső részét visszahajtják a lécezésre.
 1. Az oldalsó profilokat beépítik az ellenlécezés és a lécezés közzé. Ezzel kapcsolják össze az alátétfóliát az ablakkal.
 2. Az ablakkeretre ragasztják az öntapadó sarokelemeket.
 3. A tokot ragasztószalaggal zárják le.

Film: bit.ly/tetoablak10

Csatlakoztatás a hőszigeteléshez

Birkagyapjú szigetelés a tok körül; a kép forrása: FAKRO Magyarország Kft.

Az ablakot ezután a hőszigeteléshez is csatlakoztatni kell. A tetőtéri ablak egyik része a szigetelés síkja fölött van, míg az ablaktok másik része „belóg” a szigetelésbe. Beépítéskor figyelni kell arra, hogy a szaki elég szigetelőanyagot tegyen a tok köré, sőt a szarufáknál is jól betömködje a szigetelést. Léteznek már olyan tetőablakok, amelyek gyárilag rendelkeznek oldalsó hőszigeteléssel. Ha nincs ilyen, akkor hőszigetelő szalagot, vagy birkagyapjút használnak.

A párazáró fóliához is csatlakoztatni kell

Az utolsó lépés az ablak rögzítése a párazáró fóliához. Ehhez párazáró szalagot vagy fóliagallért használnak. A fóliagallért a belső párazáró fóliához kell ragasztani. Ez megakadályozza, hogy a helyiségből pára jusson a szigetelőanyagba, ami néhány év alatt tönkre tehetné a tető hőszigetelését. Ezt a munkát általában a gipszkartonozók végzik, akik ragasztás helyett néha a gipszkartonnal akarják a rögzítést megoldani. Ez sem jó megoldás, mert nem biztosít tökéletes párazárást.

A párazáró fóliához ragasztott fóliagallér – tökéletes párazárást biztosít;  a kép forrása: FAKRO Magyarország Kft

A tetőablakok beépítése megtekinthető videón: bit.ly/beepites

Jellemző beépítési hibák

A tetőablakok csaknem 20 százalékát építik be rosszul. Ez a pára, a penész vagy a beázás megjelenésekor derül ki. Nézzük melyek is ezek a hibák:

 1. Alátétfólia helytelen rögzítése, amikor nem használnak gyártói fóliagallért. Az ablaktok behelyezése után nem hajtják vissza a páraáteresztő fóliát és nem rögzítik a tokhoz. Következmény: a tokszerkezetet tönkreteszi a lecsapódó pára.
 2. A belső párazáró fólia nem csatlakozik az ablakhoz, vagy ragasztás helyett tűzik. Következmény: a nedvesség bejut a szigetelésbe, és a tető hőszigetelőképessége csökken. Az ablakon és környékén kicsapódik a pára, majd megjelenik a penész.
 3. Az ablak alsó része a belső falsíkon kívülre kerül. Következmény: kiszellőzetlen zug keletkezik, a páralecsapódás károsítja az ablakot, de a környező burkolatot is.
 4. Nincs csatlakoztatva az ablak a hőszigeteléshez, hiányzó szigetelés. Következmény: A gipszkarton burkolat áthűl és a páralecsapódás miatt nedvesedni kezd.

Minden jog fenntartva!
Ha a cikkből idézni szeretne, vagy az adatait fel kívánja használni, kérjük, linkkel jelölje meg a forrást.
Ha az egész cikket közölni szeretné, kérjük, forduljon szerkesztőségünkhöz.

Leave a Reply

Vélemény, hozzászólás?